Huippu-urheilustrategia Espoolle

16.04.2018

Espoolaisten urheiluseurojen edustajista koottu edunvalvontaryhmä on keskittynyt kevään kolmessa kokouksessaan Espoon huippu-urheilustrategian laatimiseen. Syksyllä kaupunginvaltuuston vahvistamassa Espoon tarinassa todetaan, että kaupungilla on huippu-urheilustrategia. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toivoi, että alan asiantuntijat eli huipulla toimivat urheiluseurat kirjoittaisivat strategiaehdotuksen edunvalvontaryhmän kautta.

Ryhmän mukaan Espoon huippu-urheilustrategian tarkoituksena on tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä espoolaisten huippu-urheiluseurojen kanssa, jotta

  • Espoolaiset urheilijalupaukset voisivat toteuttaa urheilu-unelmansa, menestyä kansallisesti ja kansainvälisesti. Maajoukkueurheilijoiden ja arvokisamitalistien määrä kasvaa.
  • Espoolaiset lapset ja nuoret saavat esikuvia, jotka kannustavat liikkumaan ja omaksumaan terveellisen elämäntavan.
  • Espoolaiset seurat voivat tehdä pitkäjänteistä ja tavoitteellista kasvatustyötä.
  • Espoolaiset pääsevät nauttimaan kotikaupungissaan moninaisista huipputason urheilutapahtumista, fanittamaan idoleitaan ja vahvistamaan yhteisöllisyyttä. Espoolaiset viihtyvät ja ovat ylpeitä kotikaupungistaan.

Strategialuonnoksen mukaan Espoon kaupungin huippu-urheiluyhteistyö tapahtuu espoolaisten huippu-urheiluseurojen kanssa. HU-seuralla pitää olla valmennus-/kasvatusjärjestelmä sekä riittävät resurssit ja prosessit tuottaa jatkuvasti kansallisen pääsarjatason tai kansainvälisen tason urheilijoita ja joukkueita. Kaupunki ja seura sitoutuisivat yhteistyöhön olympiadin ajaksi. Yhteistyöseuroille kaupunki mahdollistaisi urheilijan polun eli joustavan koulun ja urheilun yhdistämisen, kohdentaisi arkiharjoitustiloja seuran käyttöön, mahdollistaisi lajin merkittävien kansallisten ja kansainvälisten tapahtumien järjestämisen Espoossa, tukisi seurojen keskeistä osaamisen jakamista ja kohdentaisi taloudellista tukea huippujen valmennukseen.

Edunvalvontaryhmä järjestää keskiviikkona 23.5. aiheesta kaksi tilaisuutta espoolaisille seuroille, jotka toimivat tai pyrkivät lajinsa ylimmälle SM- tai maajoukkuetasolle. Seuratapaaminen toteutetaan workshopina, jossa seurat työstävät yhdessä visiota Espoosta huippu-urheilukaupunkina ja pohtivat millaisella seurojen ja kaupungin välisellä yhteistyöllä tavoitteisiin päästään. Tavoitteena on viedä yhteinen huippu-urheilustrategia syksyllä päättävien elinten käsittelyyn.

Suomen Olympiakomitea on kiinnostunut espoolaisten seurojen työstä. Vastaavaa strategiaa tarvittaisiin useisiin kaupunkeihin. Espoo toimii pilottina ja saa Olympiakomitealta tukea mm. lajien ja seurojen keskinäiseen vertailuun.

Edunvalvontaryhmän kokoonpanossa on tänä vuonna huippu-urheilu vahvasti edustettuna. Mukana ovat Kimmo Oila Espoon Tapioista (yleisurheilu), Emmi Eteläsalo-Holmberg Espoon Pesiksestä (pesäpallo), Elina Wanne Esbo Skytteföreningistä (ammunta), Hexi Arteva Esport Hongasta (salibandy ja jalkapallo), Anne Eklund Tapiolan Hongasta (koripallo), Niko Merikanto Blues junioreista (jääkiekko) ja Kaisa Vikkula, puheenjohtaja, Olarin Voimisitelijoista (joukkuevoimistelu, rytminen voimistelu, tanssillinen voimistelu).

12.03.2021Kun kukaan ei ole täysin tyytyväinen, lopputulos on vähintään kohtuullinen
06.06.2020Voimisteluliitto jakaa 200 000 euroa tukea seuroille, asetun ehdolle uudelle puheenjohtajakaudelle
16.11.2019Voimisteluliitto on Suomen suurin nuorten naisten johtamiskoulutusorganisaatio
23.03.2019Voimistelussa ei ole lajikulttuuriongelmaa, jokaisella on oikeus turvalliseen ympäristöön
27.11.2018Espoolaisilla urheiluseuroilla on yhteinen ääni, seurat työstivät esityksen Espoon huippu-urheilustrategiaksi
17.11.2018Haluamme edistää avoimuuden kulttuuria, keskiössä urheilija
24.05.2018Urheiluseurat työstivät visiota Espoon huippu-urheilusta vuonna 2030
16.04.2018Huippu-urheilustrategia Espoolle
04.02.2018Osaaminen kehittyy jakamalla
29.01.2018Tanssillisen Voimistelun suosio kasvaa

Siirry arkistoon »