Haluamme edistää avoimuuden kulttuuria, keskiössä urheilija

17.11.2018

-  Suomen Voimisteluliitto ei hyväksy minkäänlaista epäasiallista käytöstä voimistelu- ja valmennustoiminnassaan. Jokaisen voimistelijan tulee voida tuntea olonsa turvalliseksi. Voimisteluliitto tutkii esitetyt väitteet maajoukkuevalmentajan epäasiallisesta käytöksestä käyttämällä selvityksessä ulkopuolista neutraalia tahoa, kertoi Suomen Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula Voimisteluliiton syyskokouksessa Helsingissä.

- Uskon, että voimavaramme kansainvälisessä kilpailussa on urheilijakeskeinen valmennus ja positiivisuus. Menestys ei edellytä epäasiallista käytöstä. Suomessa toimimme suomalaisen eettisen normiston mukaan, jatkaa Vikkula.

Voimistelussa lasten ja nuorten ohjauksen ja valmennuksen avaintekijöitä ovat ilo, onnistumiset, yhdessä tekeminen, kaikkien kunnioittaminen, yksilöllinen kehittyminen, monipuolisuus ja rakastuminen lajiin. Tuhannet voimisteluvalmentajat lähes 400 eri seurassa tekevät päivittäin hyvää työtä lasten ja nuorten parissa, jotta vanhemmat voivat turvallisesti tuoda lapsensa voimisteluharrastuksen pariin.

Tulemme teettämään laajemman selvityksen voimistelukulttuurista, eli siitä miten kilpavoimistelijamme kokevat valmentajansa, joukkuetovereiden tai muiden seuratoimijoiden käytöksen. Esiintyykö saleilla kiusaamista, epäasiallista käyttäytymistä ja tästä johtuvaa vaikenemisen ja pelon kulttuuria, ja ovatko havaitut epäkohdat yksittäistapauksia vai onko kyseessä laajempi kulttuuriongelma. Lisäksi tulemme päivittämään Voimisteluliiton säännöt sekä kilpailu- ja kurinpitosäännöt vastuullisuuden näkökulmasta. Kokoamme Voimisteluliiton eettiset ohjeet yhdeksi kokonaisuudeksi ja osallistamme seurat ja valmentajat niiden käsittelyyn.

Voimisteluliitto pyrkii ennalta ehkäisemään epäasiallista käytöstä nostamalla asian keskusteluun. Liitto työstää ohjeistuksen, miten tulee toimia, jos kokee tai havaitsee epäasiallista käytöstä tai kiusaamista. Liitto on mukana Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa, mikä on luottamuksellinen keskustelukanava kiusauksen tai epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutuneille. Olemme käsitelleet näitä asioita valmentaja- ja seuratoimijoiden koulutuksissa ja seurapäivillä ja nostamme vastuullisuusasiat entistä vahvemmin esille koulutuksissa ensi vuoden aikana.

Suomen Voimisteluliitossa on noin 130 000 jäsenentä. Näistä noin 13 000 on kilpavoimistelijoita ja pari sataa kilpailee ammattimaisesti Suomessa ja kansainvälisellä tasolla.

12.03.2021Kun kukaan ei ole täysin tyytyväinen, lopputulos on vähintään kohtuullinen
06.06.2020Voimisteluliitto jakaa 200 000 euroa tukea seuroille, asetun ehdolle uudelle puheenjohtajakaudelle
16.11.2019Voimisteluliitto on Suomen suurin nuorten naisten johtamiskoulutusorganisaatio
23.03.2019Voimistelussa ei ole lajikulttuuriongelmaa, jokaisella on oikeus turvalliseen ympäristöön
27.11.2018Espoolaisilla urheiluseuroilla on yhteinen ääni, seurat työstivät esityksen Espoon huippu-urheilustrategiaksi
17.11.2018Haluamme edistää avoimuuden kulttuuria, keskiössä urheilija
24.05.2018Urheiluseurat työstivät visiota Espoon huippu-urheilusta vuonna 2030
16.04.2018Huippu-urheilustrategia Espoolle
04.02.2018Osaaminen kehittyy jakamalla
29.01.2018Tanssillisen Voimistelun suosio kasvaa

Siirry arkistoon »