Voimisteluliitto jakaa 200 000 euroa tukea seuroille, asetun ehdolle uudelle puheenjohtajakaudelle

06.06.2020

Takanamme on poikkeuksellinen kevät korona-panepidemian keskellä. Seurojen normaali toiminta oli 2,5 kuukautta lähes keskeytettynä. Seurat ovat olleet kuitenkin nopeita mukautumaan uuteen tilanteeseen ja toimineet innovatiivisesti. Ne ovat pystyneet järjestämään harraste- ja kilparyhmille etäohjausta verkossa ja harjoituksia ulkona. Liiton superliikuttajaseurojen avoin tarjonta verkossa saavutti keväällä suuren suosion. Ensimmäiset etäkisatkin on pidetty rytmisessä, akrobatia- ja joukkuevoimistelussa, kertoi Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula Kuopiossa pidetylle kevätkokoukselle.

Kesäkuun alusta alkaen maan hallitus purki kokoontumisrajoituksia sallien aiemman 10 henkilön sijasta enintään 50 henkilön ryhmät. Voimistelussa tämä merkitsee mahdollisuutta pitää kesäleirit vaikkakin pienemmillä osallistujamäärillä. Seuroilla on kuitenkin huoli tulevasta. Miten syksyn ilmoittautumiset toteutuvat? Jääkö osa harrastajista pois panepidemian pelon takia? Miten syksyn kisakauden käy? Voidaanko järjestää tapahtumia? Tuleeko panepidemian toinen aalto?

Tapahtumatuottojen poisjäänti on murtanut monen seuran talouden. Etenkin ne seurat, jotka ovat panostaneet liiton strategian mukaisesti omiin harjoitushalleihin ja ammattivalmentajiin, ovat ongelmissa, kun kulut juoksevat ja tuotot jäävät tulematta. Kassavirta negatiivinen. Henkilökuntaa on jouduttu lomauttamaan ensimmäisen kerran historiassa. Kriisi on opettanut, että seuroissa pitäisi olla kassassa puskurina vähintään kolmen kuukauden menoja vastaava summa.

Voimisteluliitto haluaa tukea seuroja tässä vaikeassa tilanteessa ja myöntää 200 000 euroa seuratukea etenkin salien vuokrakuluihin, ammattivalmentajien palkkakuluihin ja syyskauden käynnistämiseen. Lisäksi seurat voivat saada liitolta lainaa. Jo 20 seuraa on saanut myönteisen tukipäätöksen, kertoi Vikkula. Lisäksi syksyn koulutuksista osa tarjotaan ilmaiseksi ja osa alennettuun hintaan. OKM:ltä odotetaan tukipäätöksiä urheiluseuroille.

Korona-ajassa on ollut myös hyvää. Yhteisöllisyys vahvistunut ja etätyökalut on otettu laajasti käyttöön. Arki koronan jälkeen tulee kuitenkin olemaan erilaista kuin ennen koronaa. Korona-aikana perheet ovat liikkuneet paljon yhdessä. Kysynkin, miten otamme perheet haltuun, ja saamme perheet jatkossa liikkumaan voimisteluseuroissa? Mitä uutta tarjontaa tai uusia toimintamalleja tarvitsemme perheliikuntaan?

Urheilun ollessa tauolla koronan takia, voimistelu onnistui saavuttamaan uutta näkyvyyttä. Akrotaiturit Tampereelta voitti Talent Suomi -kilpailun TV:ssä. Alakouluikäisille suunnattu Välkkäritreenit -videosarja tavoitti 2,7 miljoonaa katsojaa. Videoiden avulla pyrittiin innostamaan koululaisia liikkumaan monipuolisesti ja helposti kotikoulun tauoilla.

Kevätkokouksen asialistalla on liiton eettisen ohjeistuksen hyväksyntä. Eettisyys näkyy mm. siten, että jokaisella on oikeus saada voimistella henkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallisessa ympäristössä. Lasten voimistelun linjauksissa ilo on asetettu keskiöön. Voimisteluliitto on eettisellä ohjeistuksellaan edelläkävijä, Olympiakomitea työstää omaa ohjeistustaan yhdessä lajilitojen kanssa. Liitto on kehittänyt voimistelijoille koulutuksen sopu-toiminnasta, jolla ehkäistään kiusaamista, seuratoimijoille koulutuksia vastuullisuustoiminnan prosesseista ja valkkukahvila tarjoaa vertaistukea valmentajille.

Uusi voimistelun strategiakausi alkaa vuonna 2021. Syyskokouksesta alkaen olemme työstäneet uutta strategiaa lukuisissa workshopeissa ja verkkodialogissa, jossa oli 1500 osallistujaa seuroista. Kiitos aktiivisuudestanne! Työ on nyt viimeistelyvaiheessa, ja hallitus hyväksynyt linjaukset. Voimistelun yhteinen strategia 2021-2024 lanseerataan syksyllä, jotta seurat ehtivät ottaa yhteiset tavoitteet omiin toimintasuunnitelmiinsa.

Vuosi 2020 on kolmas ja viimeinen vuosi toimikaudestani Voimisteluliiton puheenjohtajana. Olen pitänyt seurojen kohtaamisista ja pidän tärkeänä, että liiton toiminta palvelee entistä paremmin seuroja. Vastuullisuustyötämme pitää jatkaa. Haluan olla mukana toteuttamassa johdollani valmisteltua uutta strategiaa. Siksi olen päättänyt asettua ehdolle liiton puheenjohtajaksi kaudelle 2021-2023, Vikkula päätti esityksenä.
12.03.2021Kun kukaan ei ole täysin tyytyväinen, lopputulos on vähintään kohtuullinen
06.06.2020Voimisteluliitto jakaa 200 000 euroa tukea seuroille, asetun ehdolle uudelle puheenjohtajakaudelle
16.11.2019Voimisteluliitto on Suomen suurin nuorten naisten johtamiskoulutusorganisaatio
23.03.2019Voimistelussa ei ole lajikulttuuriongelmaa, jokaisella on oikeus turvalliseen ympäristöön
27.11.2018Espoolaisilla urheiluseuroilla on yhteinen ääni, seurat työstivät esityksen Espoon huippu-urheilustrategiaksi
17.11.2018Haluamme edistää avoimuuden kulttuuria, keskiössä urheilija
24.05.2018Urheiluseurat työstivät visiota Espoon huippu-urheilusta vuonna 2030
16.04.2018Huippu-urheilustrategia Espoolle
04.02.2018Osaaminen kehittyy jakamalla
29.01.2018Tanssillisen Voimistelun suosio kasvaa

Siirry arkistoon »